söndag 4 oktober 2009

Chili - Dos and don’ts


Värdelöst vetande kanske någon tänker. Denne ”någon” har sannolikt inte provat nedanstående – men det har jag, alltsammans.

”Dos” topp tre
3. hänga frukterna på tråd som vacker prydnad
2. laga mat med chili i alla möjliga varianter
1. besöka Chilibar i Moalboal http://www.chili4fun.com/frame1.htm

”Don’ts” topp tre
3. mata bebisar med läckerheterna
2. klia sig i ögonen med chili på händerna - aoutch
1. byta tampong med dito – aaaouch!

4 kommentarer:

  1. Vad är Chili?
    "Chili" är samlingsnamnet för Spansk peppar, Peperoni, Jalepeño, Habanero och många andra "heta" frukter som tillhör släktet"Capsicum" , för övrigt samma familj som potatis"Solanaceae", bara för att chili oftast används som torrkrydda här i Sverige och är mest känd som "Spansk -peppar" eller "Pepparfrukt" så är den absolut inte släkt med tex svart och vit peppar som tillhör släktet "Piper".
    Chilifrukterna kommer ursprungligen från latin Amerika (Mexico), det var Christopher Columbus som 1492 på sin första resa till "Indien" (ni vet..då Columbus åkte fatalt fel och hamnade i latin Amerika) som han "upptäckte" Chilifrukten som indianerna hade odlat och nyttjat i tusentals år innan Columbus introducerade den i Europa. Idag känner vi till mer än 200 arter varav över 100 arter härstammar från Mexico. Chili finns både i alla möjliga färger och i alla möjliga former.

    SvaraRadera
  2. "Capsicum annuum" är den vanligaste av alla kända sorter. Namnen förvirrar mycket eftersom att samma sort kan ha fler än ett namn, dels beroende på om den är färsk eller torkad, dels beroende på i vilket land den förekommer. Kina odlar mest chili i världen, annars dominerar Amerika med Mexico som storförbrukare.
    Chili är inte bara en stark krydda, färsk Chili innehåller A-vitaminer och dubbelt så mycket C-vitaminer som citrusfrukter, så det är inte bara gott att äta, det är nyttigt också. Nu försvinner de flesta C-vitaminer vid torkning samtidigt som A-vitaminer kan öka 100 ggr, men chili är alltid godast färsk.
    Att dom flesta sorter av chili är starka (heta) vet väl dom flesta, har man ätit något starkt så börjar man oftast känna sig lite varmare och börjar svettas, vissa påstår att den värme man känner kan påskynda matsmältningen!?!
    Varje chilifrukt har en egen smak och egen styrka, har man någon gång ätit färsk chili och tycker att den är ohyggligt stark, då undrar man förmodligen om det är bra för magen eller resten av kroppen? såvitt jag vet är det inte så värst skadligt, men äter man chilibaserad mat flera gånger i veckan kan man nog få lite ont i magen.
    Vad är det då som gör det så starkt? Styrkan eller det heta kommer från ett ämne, Capsaicin, som alla chilifrukter innehåller till större eller mindre mängd, märk att det finns mer än 5 olika sorters Capsaicin i chili frukter och därför har det varit svårt att få fram ett rättvisande test eftersom att två olika frukter kan innehålla olika mängd Capsaicin men med lika styrka.
    Scoville heter den enhet som anger styrkan på chilipeppar. Den person som kom på detta var ingen mindre än Wilbur Scoville. 1912 jobbade han på ett företag som tog fram en muskelkräm, "HEET", som använde Capsaicin, en oljeliknande substans utvunnet ur chilipeppar, som huvudingrediens. Problemet Willy stod inför var att "chilin" han använde hade olika styrka, vilket gjorde det svårt att avgöra hur mycket som behövdes.
    Längre ned på sidan finns en förteckning över några chili sorter och dess styrka i Scoville enheter!
    Efter att ha försökt med många olika laboratorietester, bestämde Willy sig för att den bästa metoden var att använda tungan, som kunde känna Capsaicin upplöst i en lösning av en på miljonen (volym). Eftersom Capsaicin går att lösa i alkohol lät Wilbur blötlägga pepparfrukten i alkohol över natten, sedan tog han ett exakt mått av extraktet och fyllde på med sockervatten tills han eller någon av hans försökspersoner knappt kände styrkan på tungan. Delen sockervatten som behövdes för att "ta bort" styrkan avgjorde hur många Scovilleenheter som den specifika chilifrukten hade. Metoden kallas "Scoville Organoleptic Test" men det testet har bytts ut mot ett laboratorietest, för hur bra än Scoville´s test var så fanns det inte allt för många som klarade av att smaka på chili extrakt med alkohol och vatten hela dagarna.

    SvaraRadera
  3. HPLC (high pressure liquid chromatography) heter det senare testet som görs på laboratorium vilket visar mer exakt vilken styrka frukten har. Med modern teknik har tungan blivit ett gammalmodigt instrument att mäta styrka på chili, men för att avgöra din egen tolerans av Scovilleenheter är det fortfarande den bästa och enda metoden.
    Om det skulle bli för hett när du äter så ska du absolut inte försöka dämpa "smärtan" med vatten, öl, eller någon alkoholhaltig eller kolsyrad dryck. Eftersom Capsaicin är en olja kommer endast dessa drycker att sprida det i gommen och göra saken ännu värre. Det bästa är att dricka mjölk eller äta yoghurt som neutraliserar oljan. Ris eller något sött brukar också vara bra, i Indien där dom ofta har starka kryddor i maten, serveras alltid bröd (tex poppadoms) till.
    Har man väl börjat äta chili så kommer man aldrig att vilja sluta, på något sätt så blir man tolerant mot styrkan och vill bara ha starkare och starkare. man blir lätt beronde av chili, dessutom blockerar den smärtsignalerna vilket betyder att man kan använda den i bedövnings syfte!?
    Om man är osäker på om en chilifrukt är stark och man inte vill smaka på den kan man som tumregel ha i åtanke att ju större frukten är ju mindre är smaken och vice versa. Vill man göra en anrättning svagare ska man inte ta med det vita inuti frukten eftersom det är det starkaste i själva frukten, av egen erfarenhet vet jag att styrkan försvinner lite om man värmer frukten tex i matlagning.
    Den starkaste chilifrukt som någonsin har testats är "Habanero", en speciell sort som heter "Red Savina" uppmättes till hela 577'000 Scoville enheter och är förmodligen den starkaste chilifrukt som finns!
    Habanero är känd som en av världens starkaste chilisort. Frukten är oregelbunden rund och trubbig. Den kan vara grön, gul, orange, röd eller t om vit. Habanero odlas framförallt på den mexikanska halvön Jucatán och i Belize. Nu för tiden kan man även hitta färsk Habanero i Sverige. Habanero betyder "från Havanna".
    Läs gärna min egenupplevda historia om chili som finns längre ned på sidan!
    ________________________________________
    Namn! Styrka i Scoville enheter!
    Aji Rojo 30'000 - 50'000
    Ancho 1'000 - 1'500
    Cayenne 30'000 - 50'000
    Cherry 100 - 500
    Chipotle 50'000 - 100'000
    De Arbol 15'000 - 30'000
    Guajillo 2'500 - 5'000
    Habanero 100'000 - 577'000
    Jalapeno 2'500 - 5'000
    New Mexico 500 - 1'000
    Pasilla 1'000 - 1'500
    Pequin 30'000 - 50'000
    Peperoncini 100 - 500
    Poblano 1'000 - 1'500
    Rocoto 30'000 - 50'000
    Serrano 5'000 - 23'000
    Thai 50'000 - 100'000
    Yellow Wax 5'000-15'000
    Ren Capsaicin toppar skalan med 16 000 000 Scovilleenheter ! ! ! ! !

    SvaraRadera
  4. Har man väl besökt chilibar så vill man heller aldrig sluta! Ovan inlägg kommer från någon som också har varit där... en gång eller två
    ;-)

    SvaraRadera